Followers

Nuffnang

RAKYAT MARHAEN

0

Posted by Unknown | Posted on 10:22 PTG | Posted in

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Saman fitnah Lahad Datu: Utusan minta maaf kepada Anwar

Posted: 04 Oct 2016 09:53 PM PDT

Saman fitnah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas Utusan Melayu hari ini diselesaikan secara baik selepas syarikat akhbar milik Umno itu membaca kenyataan kesalnya.
Ia berhubung laporan yang mengaitkan bekas ketua pembangkang itu dengan isu pencerobohan oleh sekumpulan lelaki asing bersenjata di Lahad Datu, Sabah pada Mac, 2013.
Sehubungan itu, kenyataan kesal itu perlu diterbitkan di muka surat dua atau tiga akhbar Utusan Malaysia dalam masa dua minggu dari tarikh hari ini.
Anwar diwakili oleh peguam Datuk S Ambiga manakala Utusan oleh Wan Aziz Wan Majid.

Bersih 5.0 vs Bodoh x 5.0 (siapa menang?) - Hitam Referee

Posted: 04 Oct 2016 09:37 PM PDT

Baju Merah marah En. Polis jadi viral (vs Bersih 5.0, Polis tolak)

Posted: 04 Oct 2016 09:36 PM PDT

Persempadanan Semula Taktik BN Rampas Kerusi Pembangkang

Posted: 04 Oct 2016 09:35 PM PDT

Amaran kepada PAS Kelantan !

Posted: 04 Oct 2016 09:32 PM PDT

Oleh Mohd Sayuti Omar
Sekiranya dalam PRU 14 nanti Pas Kelantan kalah dan hilang kerajaan negeri parti itu akan menghadapi tempoh sangat memenderitakan untuk bangkit kembali. Jika Umno memerintah Kelantan selepas ini, mungkin kerajaan Umno itu akan dapat digantikan bukan lagi oleh Pas, tetapi parti lain.
Kenapa saya berpendapat begitu:
1. Jika Pas kalah situasi kekalahan itu tidak seperti tahun 1978. Ketika itu Pas mempunyai aktivis parti yang sanggup bekerja siang malam untuk memulihkan Pas dan memberi keyakinan kepada orang ramai bahawa Pas adalah parti Islam yang lebih baik daripada Umno.
Mereka yang menjadi aktivis Pas ini sanggup berkerja siang dan malam penuh keikhlasan. Mereka bersemangat sekali untuk menyemarakkan perjuangan Pas tanpa mendapat upah malahan menghabiskan wang poket sendiri.
Beberapa nama yang boleh disebut orang seperti Cikgu Musa Saleh, Wan Ismail Jirat, Bunyamin Yakob, Ahmad Laksamana, Zahari Awang, Salahuddin Abdullah, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah, Abdul Fatah Haron, Wan Asma Abdul Kadir, Nik Mustapa dan lain-lain.
Mereka adalah mujahid dan mujahidah Pas Kelantan.
Berbeza kali ini, Pas tidak mempunyai orang2 yang gigih dan ulet dalam perjuangan seperti itu. Dan kalau pun ada mereka yang tidak lasak, tidak jujur dengan perjuangan kerana mereka sudah terbiasa dengan wang ringgit dan kemudahan. Mereka juga tidak seutuh dan segigih orang2 itu yang berani menghadapi apa jua risiko demi parti.
Paling penting juga mereka dahulu tidak pernah merasa nikmat kemenangan jadi perjuangan mereka tulen dan ikhlas.
Berbeza dengan yang ada hari ini apa lagi generasi baharu yang sangat cetek dan mentah dengan seluk beluk perjuangan. Dalam kata lain mereka belum terlatih baik mental dan fizikal.
Read More / Baca Lagi >>

PDRM tarik balik notis rayuan pembebasan Sanjeevan

Posted: 04 Oct 2016 09:31 PM PDT

PDRM tarik balik notis rayuan pembebasan Sanjeevan PUTRAJAYA - Mahkamah Persekutuan hari ini membatalkan rayuan Polis Diraja Malaysia (PDRM) terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membebaskan Pengerusi Pasukan Petugas Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), Datuk R Sri Sanjeevan daripada tahanan reman mengikut Akta Pencegahan Jenayah 2013 (Poca), Julai lalu.
Keputusan itu dibuat oleh lima panel hakim yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria selepas membenarkan permohonan Peguam Kanan Persekutuan, Muhammad Sinti menarik balik rayuan itu.
Terdahulu, Muhammad yang mewakili pegawai penyiasat Asistan Superintandan E K Poonnam dan Ketua Polis Negara sebagai perayu memaklumkan pihaknya tidak berhasrat untuk meneruskan dan menarik balik rayuan tersebut.
Di luar mahkamah, Gobind Singh Deo yang mewakili Sanjeevan berkata, beliau tidak dimaklumkan alasan penarikan balik rayuan itu.
"Kami hanya dimaklumkan mereka ingin menarik balik permohonan rayuan itu sahaja," katanya.
Pada 26 Julai lalu, mahkamah tinggi mengarahkan Sanjeevan dilepas dan dibebaskan daripada perintah tahanan reman selama 21 hari yang dikenakan selepas membenarkan permohonan habeas corpus yang dikemukakan Sanjeevan bagi mencabar penahanannya.

Buta politik faktor survival Melayu tergugat

Posted: 04 Oct 2016 09:29 PM PDT

Oleh Profesor Madya Dr Ismail Sualman
Statistik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menunjukkan daripada 17.7 juta yang layak mendaftar sebagai pemilih, masih ada hampir 4.2 juta yang belum berdaftar dan 59 peratus daripada jumlah itu adalah kalangan Melayu dan Bumiputera. Ini bermakna sekurang-kurangnya 2.4 juta orang Melayu dan Bumiputera yang tidak akan keluar mengundi dan hilang kelayakan sebagai pengundi ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) nanti.
Amat merugikan! Jumlah ini menunjukkan bukan sahaja anak muda Melayu, malahan ramai lagi yang tidak menganggap perkara ini satu tanggungjawab penting sebagai rakyat Malaysia. Jumlah yang besar ini memberi impak kepada politik negara. Pada hakikatnya, hanya dengan satu undi boleh menentukan kemenangan atau kekalahan sesebuah parti dalam membentuk kerajaan pada masa akan datang. Maka jumlah yang keluar mengundi amat penting untuk menentukan corak dan hala tuju masa depan sesebuah negeri malahan negara. Tidak cakna, prihatin dan tidak peduli antara punca hampir 1.9 juta anak muda Melayu di negara ini tidak berdaftar sebagai pengundi. Lebih malang lagi ada yang meremehkan tanggungjawab dan tidak mahu mengundi walaupun sudah berdaftar. Sikap tidak celik politik ini amat menggusarkan. Malah sikap sebegini mampu mengundang 'ketirisan kuasa' dan survival Melayu.
Undi tak beri sebarang kesan
Beberapa alasan diberi anak muda Melayu. Kajian saya menunjukkan mereka mendakwa undi tidak akan memberi sebarang kesan kepada politik negara. Ada juga mengatakan apa faedah yang akan diperoleh jika mereka mengundi?
Sesetengahnya mengatakan 'tidak suka politik', bosan dan tidak mahu masuk campur hal ehwal negara. Keadaan ini amat membimbangkan kerana tonggak masa depan negara berada di tangan anak muda masa kini.
Sekiranya mereka tidak mendaftar sebagai pengundi, maka perubahan dan anjakan serta transformasi yang diidamkan di Malaysia tidak akan menjadi kenyataan. Senario politik yang semakin mencabar dan rencam, amat penting fahaman politik dalam kalangan orang muda untuk mengekalkan survival Melayu. Adakah Melayu 'mudah lupa'? Sehingga tanah air sendiri pun tidak mahu dipertahankan. Hak dan wasiat kuasa diterapkan dalam Wasiat Raja Melayu diabaikan.
Antara lain, Wasiat Raja Melayu menyatakan bahawa: "Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan Raja Melayu memerintah negara ini; Kami isytiharkan Islam adalah Agama Persekutuan; Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu; Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum lain." (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).
Kekal kelangsungan Melayu
Read More / Baca Lagi >>

Disoal di Parlimen, bank Australia nafikan hubungan dengan 1MDB

Posted: 04 Oct 2016 09:22 PM PDT

Bank Australia ANZ tidak mempunyai sebarang hubungan dengan skandal 1MDB, kata ketua eksekutifnya, Shayne Elliott kepada jawatankuasa ekonomi, Dewan Perwakilan Autralia.
Elliott hadir di hadapan ahli parlimen untuk menjawab soalan mengenai tindakan bank berkenaan.
Ketika disoal oleh ahli parlimen parti Hijau Melbourne, Adam Bandt, Elliot berkata beliau berpuas hati bahawa tiada pekerja ANZ terkhilaf atau sedang disiasat oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, lapor The Australian.
"Beliau berkata bank itu tidak mempunyai hubungan dengan 1MDB, atau kaitan berhubung apa yang didakwa berlaku," lapor akhbar itu.
April lalu, apabila disoal oleh Senat Australia, Timbalan Ketua Eksekutif ANZ, Grahan Hodges mempertahankan peranan ANZ dalam lembaga pengarah Ambank.
ANZ memegang 25 peratus saham Ambank, bank Malaysia yang menurut penyiasat Amerika Syarikat digunakan untuk menyalurkan sebahagian daripada dana yang didakwa diselewengkan daripada 1MDB.
Tuntutan mahkamah Jabatan Keadilan Amerika Syarikat juga memperincikan bagaimana AS$681 juta mengalir dari 1MDB ke akaun Ambank yang dimiliki oleh "Malaysian Official 1".
Menteri kabinet, Datuk Abdul Rahman Dahlan mengesahkan "Malaysian Official 1" adalah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, namun menegaskan fakta bahawa Najib tidak dinamakan dalam saman itu menunjukkan bahawa tindakan Amerika bukannnya terhadap perdana menteri.
Tuntutan mahkamah itu adalah untuk merampas aset bernilai lebih AS$1 bilion di Amerika Syarikat yang dipercayai diperoleh dengan menggunakan dana daripada 1MDB.
Mereka yang dinamakan dalam tuntutan mahkamah itu adalah termasuk anak tiri Najib, Riza Aziz dan rakan keluarga mereka, iaitu ahli perniagaan Jho Low.
Najib secara konsisten menafikan beliau menyalahgunakan dana awam, dan berkata mereka yang dinamakan dalam saman pelucuthakan sivil berkenaan perlu membersihkan nama mereka.

Muhyidin jumpa Anwar di mahkamah

Posted: 04 Oct 2016 09:20 PM PDT

Selepan Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyidin Yassin pula bertemu dengan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di mahkamah.
Muhyidin dilihat berbincang dengan Anwar dengan kehadiran Datuk Kamarudin Jaffar, pengurus pejabat Ketua Umum PKR yang juga ahli parlimen Tumpat itu.
Anwar keluar dari penjara ke mahkamah hari ini untuk perbicaraan saman beliau terhadap Utusan Malaysia.
Kedua-duanya dikatakan sedang menyelesaikan tuntutan itu tanpa perbicaraan dan syarikat media milik Umno itu dikatakan sedang berunding jumlah bayaran.
Turut kelihatan di mahkamah adalah Datuk Abdul Aziz Ishak, Ketua Pengarang Kumpulan akhbar itu.
Di samping itu, Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, timbalannya yang juga menteri besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali serta Nurul Izzah Anwar turut kelihatan di mahkamah.

3 kenyataan Mengelirukan Dari Adiwira Dalam Negara

Posted: 04 Oct 2016 09:15 PM PDT

Oleh Muhammad Syafiq Azmi
1. Bersih 2.0 ada unsur DAESH. Jamal Yunos sebenarnya tahu atau tidak apa itu DAESH? Mereka lahir dari idoelogi yang sebenarnya dogma akhirnya menyebabkan mereka memilih untuk taksub dan esktrim dalam tindakan.
Saya kira ramai yang bersetuju gerakan pimpinan Jamal Yunos itu lebih rapat dan dekat dengan tingkah DAESH yang juga dikenali sebagai IS. Takkan Hishamudin Rais DAESH, pemuda baju merah ketuk tingkap kereta pun dia dah tak tentu arah.
2. PAS lawan UMNO nanti bukan Islam akan memerintah. Ini juga hilang rasionalnya walau si penutur seorang yang katanya disanjung tinggi seantero gerakan Islam.
Ini adalah jarum perkauman yang kini diakupuntur kepada PAS agar imej PAS Untuk Semua musnah setelah bersusah payah dibina oleh pimpinan terdahulu.
Inilah taktik untuk memenangkan Barisan Nasional atau UMNO itu sendiri. Sedang PAS dan UMNO tak berkawan lagi melayu Islam telah lama dipersendakan, kalau berkawan pasti lebih meriah.
3. Selagi Royalti tidak diberi, kami akan terus membalak. Ini adalah alasan atau hujah yang sekadar menghalalkan cara. Malah ia lebih rakus dan zalim.
Jika kerajaan pusat tidak menunaikan janji mereka dalam melunaskan royalti hingga taraf hidup dan pembangunan terjejas, maka galang gantinya adalah dengan cara meluaskan lagi projek pembalakan.
Tapi persoalannya apakah selepas balak ditebang, taraf hidup serta pembangunan mereka kini terbela. Jika tidak, yang memberi hujah ini tiada beza dengan gerombolan dari UMNO.

ANDA PERCAYA ??!!!!

Posted: 04 Oct 2016 09:12 PM PDT

 Tuduhan DATO' SRI Jamal Yunos :
"Bersih 5 merancang untuk mengepung KLIA1 dan KLIA2, dan diresapi pengganas IS dan Daesh"

ANDA PERCAYA ??!!!!

Sama2 kita tunggu slps 48 jam nanti samada Jamal akan minta maaf ATAU BERSEDIA MENJAWAB DI MAHKAMAH KELAK !!!

Indeks Rasuah Negara yang dikeluarkan baru2 ni.. TERUS MEROSOT DARI TAHUN KE TAHUN...

Posted: 04 Oct 2016 09:10 PM PDT

Shahidan Kassim kata..
"Malaysia adalah k'jaan yg paling telus, adil & bijaksana" -(1/10/2013)

Ahmad Maslan kata..
"Persepsi bhw Umno terlibat dalam gejala negatif (rasuah) itu adalah tidak benar" -(12/11/2012)

Ranking 2016 : ???
Ranking 2015 : Ke-54, score 50
Ranking 2014 : Ke-50, score 52

ADAKAH PEMIMPIN2 UMNO JENIS BUTA SEJARAH atau bodoh dlm sejarah ??!!

Posted: 04 Oct 2016 09:08 PM PDT

Kenapa UMNO dibenarkan sedangkan parti itu telah diharamkan oleh Mahkamah Tinggi KL pada 4 Feb. 1988..?

Undang-undang harus dilihat secara adil pada semua, bukannya berat sebelah pada satu pihak saja..

Siapa boleh jamin tiada tiga penjuru?

Posted: 04 Oct 2016 09:06 PM PDT

DAP tidak akan meminta apatah lagi memaksa PAS untuk mengubah pendirian mereka berkaitan agenda Hudud, kerana itu adalah hak mutlak PAS. Suka atau tidak, DAP harus menghormati pilihan PAS.
Atas agenda Hudud itu juga, PAS sudah tidak berminat bekerja untuk menumbangkan UMNO, sebaliknya sedang bekerjasama dengan UMNO untuk mencapai agenda parti mereka, saya ulangi – agenda parti mereka, bukan rakyat.
mat sabu kit siang mahathirAtas senario inilah , matlamat melawan UMNO BN telah terbiar, maka DAP tidak dapat menerima sikap PAS ini. DAP berpisah dengan PAS kerana sikap PAS kepada UMNO, bukan menafikan hak PAS dan Hududnya.
Perjuangan dan agenda DAP dalam pilihanraya ini hal duniawi yang cukup jelas, iaitu mahu kalahkan UMNO dan bersama dengan rakan pembangkang melakukan perubahan politik. Bukan bekerjasama dengan UMNO untuk mengekalkan kuasanya.
Kewujudan Amanah dan Pakatan Harapan
Amanah wujud atas sebab untuk meneruskan agenda melawan UMNO yang ditinggal terbengkalai oleh PAS. Amanah mahu menang dan mengisi kemenangan itu dengan hasrat melakukan perubahan (reformasi) bersama-sama dengan dengan PKR dan DAP.
Dengan kata lain, Amanah, PKR dan DAP berkongsi agenda yang sama, bukan agenda parti masing-masing seperti PAS dengan Hududnya. Ini perbezaan yang sangat nyata mengapa Pakatan Rakyat terpecah.
Maka itulah wujudnya Pakatan Harapan – untuk meneruskan agenda reformasi.
Dikatakan Amanah menjadi proksi DAP, manakala PAS di Selangor dikatakan menjadi proksi PKR. Ini semua labun politik, ini bukan agenda reformasi.
Wujudnya pertandingan 3 penjuru
Di Pilihanraya Negeri Sarawak dan Pilihanraya Kecil Sabak Bernam dan Kuala Kangsar yang lepas, berlaku pertandingan 3 penjuru antara PH, PAS dan UMNO.
Boleh saja kita menyalahkan Amanah atau PKR dan PAS hatta DAP sekalipun (walaupun DAP tak bertanding di 2 PRK). Tetapi menyalahkan mana-mana parti, bukan jalan penyelesaian untuk menang.
Yang ideal sememangnya pertandingan 1 lawan 1. Cara ini akan menyukarkan UMNO, dan cara ini juga dikatakan kerja untuk mencari kemenangan lebih cerah.
Tetapi adakah formula 'ideal' ini boleh dilaksanakan dalam keadaan ada parti yang tidak setia dengan prinsip gabungan?
Jika kita yakin hanya dengan pertandingan 1 lawan 1 itu boleh membawa kejayaan, maka usaha tersebut tidak seharusnya sukar seperti sekarang.
PAS telah mengesahkan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Pakatan Harapan kerana adanya DAP dan Amanah. Secara tidak langsung PAS memberi mesej kepada umum bahawa Amanah dan DAP adalah musuh PAS, bukan UMNO. Ini tragedi yang pelik.
Mesej kedua yang dihantar PAS kepada khalayak ialah, mereka tidak peduli lagi kehendak rakyat yang mahukan pembangkang yang bersatu. Sebaliknya, PAS mementingkan kesucian parti mereka daripada bekerjasama dengan parti pengkhianat Amanah dan parti kafir DAP.
Realiti Pengundi
Hari ini, mereka yang anti UMNO-Najib semakin bertambah bilangannya. Bukan sahaja dalam kalangan penyokong Pakatan Harapan, malah ramai lagi yang anti UMNO-Najib ini didalam parti PAS dan UMNO.
Read More / Baca Lagi >>

Apa jadi kalau penyokong BERSIH 5 yang buat kecoh?

Posted: 04 Oct 2016 09:05 PM PDT

Polis digesa menyegerakan siasatan dan bertindak terhadap kekecohan yang ditimbulkan gerombolan Baju Merah terhadap peserta konvoi BERSIH 5 di Teluk Intan baru-baru ini.
"Sudah lebih 72 jam sejak kekecohan kumpulan Baju Merah itu berlaku di Teluk Intan tetapi kita tidak dengar sebarang 'bunyi' dari Ketua Polis Negara atau mana-mana pegawai tinggi polis.
"Apa yang telah dilakukan Ketua Polis Negara sepanjang tiga hari lalu untuk melindungi hak masyarakat sivik untuk berhimpun secara aman?" soal Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dalam kenyataan semalam.
Menurut beliau, apa yang pasti jika peserta konvoi BERSIH 5 yang melakukan kekecohan, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar akan memberi arahan segera supaya mereka menyerah diri atau memburu mereka dalam tempoh 24 jam.
"Apa akan berlaku jika penyokong BERSIH 5 bertindak liar dan provokatif sebagaimana tingkah laku gerombolan Baju Merah di Teluk Intan Sabtu lalu?" soalnya.
Sebaliknya, polis di Johor Baru pula bertindak mengikut lunas undang-undang dengan memberikan perlindungan sewajarnya kepada peserta konvoi BERSIH 5 di sana.
Ahli Parlimen Gelang Patah itu turut menyelar tindakan Setiausaha Agung Umno Tengku Adnan Mansor yang membela tindakan gerombolan Baju Merah itu dengan mendesak BERSIH 5 dan kumpulan Baju Merah supaya "waras dan bekerjasama sebagai rakyat Malaysia untuk mengekalkan perpaduan negara".
Sedangkan kata Kit Siang, kumpulan Baju Merah pro-Najib dan BN itu telah melanggar tatasusila, hak malah melanggar undang-undang dengan gangguan untuk menakutkan penyokong BERSIH 5.
Tindakan ganas penyokong Baju Merah itu turut mendapat kecaman dari sepuluh badan masyarakat sivik melalui jurucakapnya Datuk A.Samad Said.
Mereka turut mendesak Ketua Polis Negara menjalankan siasatan segera dan bertindak menahan mereka yang mencetuskan kekecohan tersebut.

Jangan politikkan agama demi tutup korupsi, skandal balak

Posted: 04 Oct 2016 09:04 PM PDT


MENTAKAB, 5 OKT: Pemimpin PAS diingat supaya tidak sewenang-wenang memperalatkan nama Islam semata-mata untuk meraih simpati politik dengan memainkan sentimen agama melibatkan usul pindaan Rang Undang-Undang 355 Akta Mahkamah Syariah.
tengku-zul (1)Lebih mendukacitakan, mereka seolah-olah pejam mata terhadap cabaran sebenar realiti politik semasa yang semakin membebankan rakyat dan negara.
Naib Pengerusi DAP Pahang Tengku Zulpuri Shah berkata, tindakan memperalatkan agama demi kepentingan parti politik hanya akan merugikan umat Islam sekaligus melebarkan lagi jurang perkauman di Malaysia.
Katanya sentimen 'hudud' yang sering diputarkan pemimpin PAS selama ini telah menyebabkan sebahagian umat Islam terpengaruh dengan fahaman takfiri yang berbahaya dan merupakan punca meletusnya radikalisme dalam sesebuah masyarakat.
"Jelas isu RUU355 misalnya seperti mahu mengalihkan perhatian rakyat dari isu sebenar yang dihadapi negara.
"Negara sedang hadapi banyak masalah seperti skandal 1MDB, skandal derma berbilion ringgit, isu alam sekitar, isu pembalakan besar-besaran di Kelantan, isu hak orang asal dan golongan terpinggir, tekanan ekonomi yang dihadapi golongan kelas pekerja dan sebagainya, tapi PAS sibuk mainkan isu agama," ujarnya kepada Roketkini.
Adun Mentakab itu merujuk kepada satu laporan media berhubung kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa parti itu sedia bekerjasama dengan mana-mana parti untuk memperkasakan Islam (menyokong RUU355) kerana 'parti-parti lain yang ada kerjasama dengan PAS ini hanya hendak gunakan PAS sahaja'.
"Rakyat perlu lebih realistik dengan isu sebenar yang melanda negara dan tidak mudah termakan dengan retorik politik semata-mata," jelas Ketua Pembangkang DUN Pahang itu.
Read More / Baca Lagi >>

Penganalisis: Pas perlu jaga maruah dan bersama Umno.....

Posted: 04 Oct 2016 09:03 PM PDT

Penganalisis politik berpendapat Pas sepatutnya lebih menjaga 'maruah' dan tidak lagi hanya menjadi jentera kepada parti anti BN.
Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Pusat Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, usaha itu hanya akan merugikan parti Islam itu sendiri.
Menurutnya, Pas sebaliknya perlu bersama Umno untuk memastikan survival parti itu kekal sehingga selepas PRU.
"Pas mengalami bencana dan musibah besar apabila bersekongkol dengan DAP sebelum ini. Ia menjadikan saf kepimpinan Pas berpecah-belah. Adakah Pas tidak serik? Pas tidak boleh sendirian. Pas perlu kerjasama baharu dan jika tidak, Pas akan menjadi parti minoriti yang terhakis peranannya," katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Umno membayangkan akan berlaku satu persepakatan baharu dalam arena politik negara menjelang PRU14.
Menurutnya, Pas sepatutnya sedar usaha mengetengahkan Islam yang dibuat oleh pembangkang amat lemah jika dibandingkan dengan Umno.
Katanya, ia sudah dibuktikan dengan tindakan beberapa pemimpin daripada parti pembangkang yang secara jelas menolak hukum Islam yang cuba dibawa Pas.
"Tidak salah bagi Pas untuk mencari formula murni bersama Umno demi kebaikan ummah dan survival Islam di negara ini," katanya.
Beliau turut berpendapat, Pas perlu membelakangi ego parti dalam soal survival parti kerana banyak kerusi majoriti Melayu akan terselamat dan tidak terlepas ke tangan Pakatan Harapan sekiranya penggabungan berlaku antara Pas dan Umno.
Read More / Baca Lagi >>

HARAP NAJIB TIDAK TERKEJUT

Posted: 04 Oct 2016 08:57 PM PDT

PPBM dilaporkan akan mengumumkan jumlah keahlian yang berjaya didaftarkannya dalam tempoh dua minggu lagi.

Mukhriz Mahathir sebelum ini mendakwa jumlah keahlian PPBM sudah mencecah angka 500 ribu orang, manakala Anina Saadudin pula mengatakan cetakan borang keahlian peringkat pertama sebanyak 200 ribu sudah habis diedarkan dan memerlulan ia diulang cetak lagi.
Kemudian, pendaftaran secara dalam talian turut sudah berfungsi sepenuhnya. Pendaftaran biasa di seluruh negara juga terus rancak meskipun mendapat pelbagai halangan serta cabaran.

Berapa agaknya jumlah keahlian PPBM yang bakal diumumkan nanti?

200 ribu, 500 ribu atau lebih daripada itu?

Jika Najib Razak pada minggu lalu berbangga mengumumkan pertambahan jumlah keahlian UMNO seramai 6,000 orang, semoganya beliau tidak terkejut apabila PPBM mengumumkan jumlah keahliannya nanti.

Jumlah 6,000 yang dibanggakan Najib itu mungkin masih kecil jika dibandingkan dengan bilangan ahli UMNO sendiri yang keluar parti sejak PPBM diluluskan pendaftarannya.

Blog ini pernah menulis bahawa sekiranya menjelang akhir tahun ini, PPBM dapat mendaftarkan ahli seramai kira-kira 350 ribu atau 10 peratus daripada jumlah keahlian UMNO, ia lebih daripada memadai sebagai isyarat BN sudah menemui titik penamatnya.

Mana Akaun 2015 1MDB ? Tangguh Lagi Berapa Tahun ? Labur Bilion2 Tapi Akaun Tak Boleh Jaga

Posted: 04 Oct 2016 08:54 PM PDT


Hari ini dah 5 Oktober…. sudah 5 hari berlalu tarikh penyerahan akaun 1MDB yang telah di audit selepas 2 KALI DITANGGUH.
Sudah diserahkan ke belum ? Dah siap ke belum ?
Seperti yang semua maklum, Deloitte sudah menarik diri dari menjadi juruaudit 1MDB dan sehingga kini tidak ada sebarang kenyataan dari 1MDB atau kerajaan siapakah yang menggantikan tempat Deloitte.
Bukan itu saja, Deloitte juga telah menarik balik akaun 1MDB yang telah mereka audit bagi tahun 2012-2013 dan 2013-2014 dan tanpa segan silu menyatakan akaun 1MDB yang telah mereka audit untuk dua tahun itu TAK BOLEH PAKAI ! ( should no longer be relied upon )
Akaun mana2 syarikat pun adalah 'bersambung' dari tahun ke tahun. Kalau tahun 2 sangkut, juruaudit kena selesaikan akaun tahun 2 terlebih dahulu sebelum boleh audit tahun 3. Tak boleh main lompat2. Maknanya, jika juruaudit baru diambil menggantikan tempat Deloitte, mereka harus audit semula akaun tahun 2013 dan 2014 itu sebelum boleh audit akaun 2014-2015.
Menurut kenyataan 1MDB pada 26 Julai lalu –
… the Board has decided that, as a precautionary measure, the 2013 and 2014 audited financial statements of 1MDB should no longer be relied on by any party, pending final and conclusive determination by a court of law of certain alleged facts, as described in the Complaint.
'Complaint' itu merujuk kepada kes DOJ.
Pendek kata – kena tunggu kes DOJ selesai dulu baru boleh cerita tentang akaun2 1MDB. Itu keputusan ahli lembaga pengarah 1MDB sendiri.
Kalau terbukti ADA KES dan transaksi2 yang didedahkan oleh DOJ itu ada kebenarannya …. apa jadi dengan akaun2 1MDB ?
Hmmmm ….. tapi 1MDB berkeras kata tidak ada aset atau wangnya yang hilang. So, kenapa perlu tunggu kes DOJ selesai ? Berkeras menolak dakwaan DOJ tapi waktu sama akur dengan keputusan prosiding DOJ ? Pelik ….
Nampak gayanya TUNDA LAGILAH akaun 2014-2015 1MDB itu …… padahal banyak maklumat penting yang kita nak cek berkaitan pelbagai skandal 1MDB. Selamat lagilah dalang2 disebalik skandal2 itu ….
Dahla lapuran Ketua Audit Negara dijadikan rahsia kerajaan di bawah OSA tanpa alasan yang munasabah diberikan, kini akaun 1MDB pula tergantung.
Apa yang payah sangat nak dedahkan akaun2 1MDB ? ? ? NAK SOROK APA ? ?
Unit2 pelaburan luar 1MDB ( termasuk Just Unit ) pula apa cerita ? Bila nak buktikan kewujudannya dan juga nilainya kalau benar wujud ?
Read More / Baca Lagi >>

Untuk Renungan Bakal Perwakilan Perhimpunan Agung UMNO Disember 2016

Posted: 04 Oct 2016 08:53 PM PDT

ISU BEBAN HUTANG 1MDB : CABARAN KEPADA PERWAKILAN DI PERHIMPUNAN AGUNG TAHUNAN 2016 DISEMBER INI.
Najib Tun Razak telah mewujudkan 1MDB. 1MDB telah meminjam wang berjumlah RM 42 billion dan Kementerian Kewangan telah menjadi Penjamin.
2. Sehingga tahun 2015 jumlah hutang tersebut termasuk faedah tahunannya belum dibayar balik oleh 1MDB.
3. Pada Perhimpunan Agung UMNO November 2015 yang lalu, Najib selaku Presiden telah mengumumkan dalam ucapan penggulungannya bahawa pada Mei 2015 Kabinet telah meluluskan satu Program Rasionalisasi untuk melangsaikan beban hutang 1MDB.
4. Mengikut Program Rasionalisasi itu Najib janjikan hutang 1MDB akan dikurangkan menjadi RM 17 Billion sahaja pada akhir 2015. Pengumuman Najib itu telah disambut dengan sorak tepukan para perwakilan dalam Dewan Merdeka, PWTC.
5. Malangnya bagi Najib, selepas itu Ketua Audit Negara pula selesaikan pemeriksaan audit 1MDB. Laporan Audit itu dikemukakan kepada Jawatan Kuasa Kira Kira Wang Negara atau PAC. Kemudian pada 17hb April 2016 PAC bentangkan Laporan Audit itu di Parlimen. Parlimen dimaklumkan bahawa Laporan Audit mendapati baki beban hutang 1MDB sebenarnya telah meningkat dari RM42 billion menjadi RM 50 billion pada akhir Januari, 2016.
6. Dengan secara langsung Laporan Audit oleh Ketua Audit Negara yang dibentangkan di Parlimen menyanggah pengumuman Najib kepada perwakilan UMNO bahawa hutang 1MDB akan berkurang menjadi hanya RM 17 billion pada penghujung 2015. Jelas bahawa Najib tidak ikhlas sewaktu memberi jaminan kepada Perwakilan UMNO pada bulan November 2015 padahal Najib sedia faham hutang 1MDB tidak boleh dikurangkan dengan begitu banyak dalam tempoh sebulan sahaja.
7. Laporan Ketua Audit juga membuktikan hutang 1MDB yang bermula dengan RM 42 billion itu tidak pernah dibayar balik oleh 1MDB sejak mula lagi. Sebaliknya jumlah hutang meningkat menjadi RM50 billion pada akhir Januari 2016 (melepasi tempoh Program Rasionalisasi Najib). Oleh kerana hutang 1MDB dijamin Kerajaan, ini bermakna hutang RM 50 billion itu terpaksa ditanggung Kerajaan.
8. Soalan besarnya kemanakah perginya duit RM50 billion yang asalnya RM 42 billion yang dipinjam oleh 1MDB? Wang RM 50 billion itu hilang ke mana ? Siapakah yang mengambil wang itu? Menteri Saleh Said Keruak berkata duit itu tidak hilang. Kalau duit itu tidak hilang, kenapa tidak digunakan untuk membayar balik hutang 1MDB? Kalau Kerajaan pula yang terpaksa menanggung beban membayar balik hutang itu, ke mana lagi wang itu kalau tidak disonglap?
9. Perwakilan UMNO juga perlu membangkitkan soalan berikut pada Perhimpunan Agung UMNO Disember ini :
(i) Kenapa tidak ada seorang pun Pemimpin UMNO menyoal percanggahan antara janji Presiden bahawa hutang 1MDB akan menurun kepada RM 17 billion pada akhir 2015dengan laporan Ketua Audit Negara bahawa hutang 1MDB pada Januari 2016 telah meningkat menjadi RM 50 Billion? Apakah Perwakilan UMNO tidak faham kira-kira wang yang begitu mudah? Ataupun mereka terlalu takut tindak balas Presiden dan isterinya?
Read More / Baca Lagi >>

70% aduan integriti tertumpu kepada polis

Posted: 04 Oct 2016 08:52 PM PDT

Yaakob berkata, ada di antara kes yang mengambil masa lebih setahun untuk disiasat.
EAICPETALING JAYA: Lambat menjalankan siasatan dan perkembangan kes yang perlahan antara faktor rakyat tidak berpuas hati terhadap polis.
Pengerusi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC), Datuk Yaakob Md Sam dipetik Oriental Daily berkata, pihaknya menerima 1,138 aduan atau 70% membabitkan masalah disiplin dan salah laku polis daripada keseluruhan 1,657 aduan yang diterima sejak ia ditubuhkan pada April 2011 sehingga bulan lalu.
Beliau berkata, 253 aduan mengenai polis diterima EAIC pada 2012, diikuti 215 aduan pada 2013, 222 aduan pada 2014 dan 219 aduan pada 2015.
Katanya, kebanyakan aduan orang ramai ialah wujud kelewatan dalam prosedur siasatan, malah ada di antara kes yang mengambil masa lebih setahun untuk disiasat.
Beliau berkata, keadaan itu boleh difahami untuk kes rumit, khasnya membabitkan siasatan dokumen, tetapi bagi kes lain seperti rogol, jika kehilangan sampel DNA, ia akan menyebabkan kelewatan dalam siasatan dan menjejaskan kes itu.
Katanya, mengikut prosedur operasi standard (SOP) polis, orang ramai dan pengadu berhak mengetahui perkembangan siasatan, iaitu memaklumkan kemajuan siasatan, suspek ditahan dan pembawaan kes ke mahkamah.
Sementara itu, Star Online melaporkan, hukuman yang dicadangkan EAIC tidak dipatuhi, sebaliknya badan disiplin sesebuah agensi berkaitan hanya mengenakan hukuman ringan terhadap anggota mereka.
Beliau berkata, pihaknya ingin tahu kenapa wujud perbezaan besar antara hukuman disyorkan EAIC dan hukuman ringan yang dikenakan.
"Contohnya kami mencadangkan penggantungan gaji selama 6 bulan, tetapi hanya amaran diberikan kepada pegawai terbabit.
Read More / Baca Lagi >>

Umat Islam bertanggungjawab betulkan umatnya yang silap, kata Raja Muda Perlis

Posted: 04 Oct 2016 08:51 PM PDT


Tuanku Syed Faizuddin Putra JamalullailTuanku Syed Faizuddin Putra JamalullailRaja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah umat Islam sendiri bertanggungjawab membetulkan  umatnya yang mengamalkan ciri-ciri bertentangan ajaran Islam.
Menurut baginda persoalan yang sering dikemukakan seperti punca umat Islam mundur dan kemunculan kumpulan-kumpulan yang mendakwa sebagai Islam tetapi mengganas dan mempamerkan ciri-ciri berlawanan dengan ajaran Rasulullah SAW seharusnya mencabar masyarakat Islam hari ini.
"Masyarakat Islam harus rasa tercabar untuk mendidik pengikutnya serta membetulkan persepsi bukan Islam terhadapnya bagi membuktikan bahawa Islam adalah penyelesai kepada segala permasalahan di dunia ini," titah baginda.
Tuanku Syed Faizuddin bertitah demikian semasa merasmikan Seminar Warisan Nabawi (SWAN) 2016 selama dua hari sehingga esok di Universiti Fatoni  semalam.
Berangkat sama pada majlis itu ialah Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.
Seminar anjuran bersama Universiti Fatoni, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) itu turut mendapat kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), membincangkan beberapa kertas kerja yang dibentangkan wakil ketiga-tiga universiti terbabit.
Read More / Baca Lagi >>

Masa depan politik umat Islam di Malaysia tidak menentu akibat perpecahan

Posted: 04 Oct 2016 08:50 PM PDT

Ketua Pegawai Eksekutif Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) Dr Nasharuddin Mat IsaKetua Pegawai Eksekutif Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) Dr Nasharuddin Mat Isa
Perpecahan di kalangan umat Islam yang semakin ketara di Malaysia boleh menyebabkan masa depan politik umat Islam di negara itu menjadi tidak menentu, kata Ketua Pegawai Eksekutif Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) Dr Nasharuddin Mat Isa.
Katanya, jika umat Islam di Malaysia terus berpecah, ia menyebabkan Islam menjadi lemah dan memudahkan anasir tertentu untuk menyerapkan ideologi songsang seperti terrorisme ke dalam fikiran anak-anak muda.
Bercakap kepada Bernama di Jakarta, Nasharuddin berkata, umat Islam Malaysia harus mengambil iktibar dan pengajaran perpecahan ukhwah yang berlaku di negara-negara Arab.
Keadaan itu telah mengakibatkan anak-anak muda di negara itu kini menjadi anggota pengganas dan seterusnya memusnahkan negara mereka sendiri.
Beliau berkata, antara bibit perpecahan umat Islam di Malaysia ialah apabila mereka berpecah dengan menubuhkan pelbagai parti politik hanya kerana perasaan tidak puashati.
"Sememangnya dalam sistem demokrasi adalah menjadi hak masing-masing untuk menubuhkan parti politik tetapi kita bertanya apakah kepentingannya kepada negara kerana tindakan itu hanya membawa kepada perpecahan di kalangan umat Islam," kata beliau.
Terdahulu, beliau menyampaikan taklimat mengenai pengaruh terrorisme di Malaysia anjuran bersama Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia dan GMM di sini.
Dalam taklimat itu, Nasharuddin berkata hasil kajian mendapati anak-anak muda yang tidak mempunyai kawan dan bersikap selalu memandang dirinya sahaja yang betul sebenarnya mudah terpengaruh dengan fahaman radikal.
Katanya, disebabkan tidak mempunyai kawan untuk berbincang dan bermain, mereka akan menjadikan internet sebagai kawan dan terpengaruh dengan fahaman radikal menerusi bacaan dalam laman-laman sosial di internet.
Read More / Baca Lagi >>

Pas bukan alat pihak lain - Tuan Ibrahim

Posted: 04 Oct 2016 08:49 PM PDT

Pas tidak akan sesekali menjadi alat untuk pihak lain mengambil kesempatan dan mencapai hasrat mereka.
Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti itu hanya akan menyokong sesuatu yang menguntungkan dan selaras dengan perjuangan Islam yang menjadi dasar Pas.
Tuan Ibrahim Tuan Man "Seperti bisnes, di dalam politik juga ada pertimbangan untung rugi terhadap apa yang dianggap bernilai bagi parti masing-masing. Bagi Pas, Islam berada di kedudukan tertinggi.
"Ada masanya, Pas hanya memberikan sokongan moral kepada agenda bersama yang dipersetujui Pas, akan tetapi tidak menyertai program untuk mengelak pihak lain mengambil kesempatan demi matlamat lain yang tidak selaras dengan matlamat Pas," katanya dalam kenyataan, semalam.
Menurutnya, sejarah pernah membuktikan gerakan Islam menjadi penggerak kepada perjuangan menuntut keadilan dan menjadi mangsa kepada kezaliman pimpinan, namun hasilnya dinikmati oleh pihak lain.
"Cukuplah gerakan Islam menjadi alat bagi mencapai hasrat golongan sekular untuk mencapai hasrat mereka, namun apabila mereka berjaya, Islam akan terus ditekan dan terus menjadi mangsa," katanya.
Tuan Ibrahim berkata, situasi itu juga pernah berlaku terhadap Pas apabila diminta menyokong pelbagai gerakan dan program pihak lain.
Bagaimanapun katanya, apabila tiba soal perjuangan Islam yang dipelopori Pas, ada dalam kalangan mereka menjadi penentang.
"Tiada parti yang mungkin akan bersama dengan pihak yang hanya ingin mengambil kesempatan dengan apa yang dimiliki oleh parti tersebut.
"Pas tidak berkecuali dalam hal ini, sebagaimana ditegaskan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa Pas tidak akan menjadi anak tangga bagi pihak lain," katanya.

PAS pentingkan kesucian diri berbanding kerjasama dengan parti lain, kata DAP

Posted: 04 Oct 2016 08:48 PM PDT

Mahdzir berkata, kesepakatan sukar dicapai antara PAS dengan parti pembangkang lain, kerana ia dilihat lebih mesra Umno melalui isyarat jelas mereka tidak akan bekerjasama dengan DAP dan Amanah dalam Pakatan Harapan.
Mahdzir IbrahimPETALING JAYA: DAP Johor menasihatkan pembangkang berhati-hati berunding dengan PAS bagi mencari formula 1 lawan 1 pada pilihan raya umum (PRU) akan datang, kerana ia lebih mementingkan kesucian sendiri daripada kerjasama dengan parti lain.
Pengarah biro pendidikan politik DAP Johor, Mahdzir Ibrahim berkata, kesepakatan sukar dicapai antara PAS dengan parti pembangkang lain, kerana ia dilihat lebih mesra Umno melalui isyarat jelas mereka tidak akan bekerjasama dengan DAP dan Amanah dalam Pakatan Harapan.
"Secara tidak langsung PAS memberi mesej kepada umum yang Amanah dan DAP adalah musuh PAS, bukan Umno. Ini tragedi yang pelik.
"Mesej ke-2 yang dihantar PAS kepada khalayak ialah mereka tidak peduli lagi kehendak rakyat yang mahukan pembangkang bersatu. Sebaliknya, PAS mementingkan kesucian parti mereka daripada bekerjasama dengan parti pengkhianat Amanah dan parti kafir DAP," katanya dalam 1 kenyataan hari ini.
Sehubungan itu, Mahdzir menyarankan garis panduan politik yang jelas dirangka dan dipersetujui semua parti pembangkang dalam usaha merealisasikan matlamat 1 lawan 1.
"Kita mendengar PPBM (Parti Pribumi Bersatu Malaysia) dan PKR sedang memujuk dan berunding dengan PAS untuk tujuan itu, ianya usaha yang baik, kita ok, tetapi berapakah 'kos' yang perlu dibayar untuk memastikan PAS tidak bertembung dengan kerusi PPBM, PKR, Amanah malah DAP?
"Tanpa garis panduan politik yang jelas, usaha meyakinkan rakyat untuk mengundi pembangkang sangat sukar. Tidak kira formula 1 lawan 1 atau pelbagai penjuru, pro dan kontra formula 1 lawan 1 atau pelbagai penjuru itu memang wujud, risiko tidak dapat dielakkan.
"Hingga saat ini, belum ada jaminan pertandingan 3 penjuru dapat dielakkan. Rakyat terus menunggu apakah hasil rundingan pemimpin mereka.
Read More / Baca Lagi >>

DIALOG RAKYAT

0

Posted by Unknown | Posted on 4:37 PTG | Posted in

sumber :-

DIALOG RAKYAT


SIAPA SEBENARNYA LEBIH MAHU MUKHRIZ JADI PERDANA MENTERI?

Posted: 04 Oct 2016 08:19 AM PDT

shahbudindotcom


Apa agaknya mimpi buruk yang sering menghantui pemimpin-pemimpin UMNO sejak kebelakangan ini?

Ingatkan hanya Salleh Said Keruak atau Abdul Rahman Dahlan saja yang selalu tampil dengan idea atau kata-kata meracau, rupa-rupanya Annuar Musa juga, sejak dilantik menjadi Ketua Penerangan UMNO menggantikan Ahmad Maslan, seperti turut dijangkiti masalah yang sama.

Semalam Ahli Parlimen Ketereh itu dilaporkan mengalu-alukan sekiranya Mukhriz Mahathir mahu menyertai semula UMNO jika benar bercita-cita mahu menjadi Perdana Menteri.

Kalau betul Mukhriz nak jadi Perdana Menteri, tidak mustahil. Kalau nak balik, kita boleh bincang, katanya lagi.

Kenapa UMNO tiba-tiba ambil berat sama ada Mukhriz mahu jadi Perdana Menteri atau tidak?
 
 
 
 
Tidakkah UMNO sendiri sudah ada beberapa nama yang mengidam untuk menjadi Perdana Menteri, antaranya Zahid Hamidi, Hishammuddin Hussien serta Khairy Jamaluddin?

Mengapa perlu dipelawa Mukhriz yang sudah dipecat daripada UMNO untuk menyertai semula parti itu dan digambarkan seolah-olah hanya melalui UMNO, seseorang itu dapat menjadi Perdana Menteri?

Bukankah pemimpin UMNO sendiri selalu mengecam tindakan Tun Mahathir Mohamad yang didakwa tidak habis-habis campurtangan dalam politik negara, meskipun sudah bersara sejak 2003, dengan menggambarkan ia untuk memastikan Mukhriz dapat menjadi Perdana Menteri?

Lalu, kenapa sekarang UMNO sendiri seperti memberi laluan kepada Mukhriz untuk menjadi Perdana Menteri?

Ataukah kenyataan Annuar itu menggambarkan ketakutan UMNO terhadap penerimaan rakyat kepada PPBM, lalu cuba menunjukkan sikap lunaknya supaya parti itu terus berkuasa?

Sesuatu yang Annuar, pemimpin UMNO atau macai berbayarnya mesti sedar ialah, majoriti rakyat sudah hilang keyakinan terhadap UMNO, BN dan kerajaan yang sedia ada.

Sebagaimana mereka sudah menunjukkan keinginan melakukan perubahan melalui isyarat 52 peratus undi popular menolak BN dalam pilihanraya 2013 lalu, iltizam itu semakin meningkat sekarang ini berikutan pelbagai masalah yang semakin buruk membelenggu kepimpinan Najib.

Kalau pun ditakdirkan UMNO dan BN terus kekal berkuasa, ia bukanlah disebabkan penerimaan rakyat sudah berubah atau mereka menerima Najib sebagai pemimpin yang baik dan boleh dimaafkan, tetapi lebih kerana berlakunya perpecahan di antara musuh-musuhnya.

Namun demikian, semua itu sedang diuruskan  sekarang kerana parti-parti pembangkang juga tidak mustahil menjadi lebih bertolak ansur lantaran memikirkan  keinginan perubahan di hati majoriti rakyat, lebih-lebih lagi Tun Mahathir turut sedang menggunakan pengalamannya selama ini untuk tujuan yang sama.

Dalam soal ini, yang penting bukan soal sama Mukhriz dapat menjadi Perdana Menteri atau sebaliknya, yang jauh lebih utama ialah kejayaan menyingkirkan Perdana Menteri sedia ada.

Bagi sesiapa yang inginkan perubahan dan seterusnya membawa kebaikan kepada rakyat, menjadi Perdana Menteri mungkin merupakan impian, tetapi memegang jawatan itu atas tiket UMNO yang telah dibusukkan ke seluruh dunia oleh Najib, bukanlah lagi suatu kebanggaan.

Maka, Annuar tidak perlu bersusah-payah melobi  mana-mana pemimpin PPBM, termasuk Mukhriz untuk ditonjolkan menjadi Perdana Menteri atas tiket UMNO. Yang perlu beliau risaukan ialah ada lagikah hayat politik Najib dan UMNO selepas ini?
 
 
 

PPBM bakal umum jumlah keahlian dua minggu lagi

Posted: 04 Oct 2016 08:11 AM PDT

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, pihaknya bercadang untuk mendedahkan jumlah sebenar ahli parti tersebut dalam masa dua minggu lagi.
 
Katanya, buat masa ini, pihaknya tidak dapat mendedahkan jumlah penyertaan sebenar memandangkan borang secara manual masih belum dapat dikumpul di setiap negeri.
 
"Secara jujurnya, saya agak terkejut dengan penyertaan golongan anak muda bawah 30 tahun ke dalam parti ini.
 
"Selalunya orang kata anak muda tak ambil kisah tentang parti politik, tetapi majoriti yang daftar masuk (ke dalam PPBM) datang dari golongan anak muda," katanya ketika dihubungi, memetik laporan Sinar Harian Online.
 
Terdahulu, BMI Research yang merupakan anak syarikat Fitch Ratings berkata, PPBM tidak akan memberi ancaman sama ada kepada Umno atau BN pada pilihan raya umum akan datang.
 
Menurut kumpulan penganalisis antarabangsa itu, parti serpihan Umno yang baru ditubuhkan akan bertungkus-lumus untuk membezakan PPBM dengan parti pembangkang lain.
 
"Cabaran-cabaran sedia ada dengan itu menjuruskan bahawa PPBM buat masa sekarang tidak menimbulkan ancaman sama ada Umno atau BN dalam pilihan raya 2018 kerana parti itu masih belum mencapai persefahaman dengan parti-parti politik lain," kata BMI dalam analisis risiko politik.
 
Laporan itu menambah, parti baru itu tidak mempunyai sokongan akar umbi walaupun bergantung kepada populariti pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
 
"Tambahan pula, PPBM nampaknya hanya mempunyai dua kawasan berpengaruh di Pagoh dan Kedah yang berpunca daripada populariti peribadi Mahathir dan Muhyiddin sebagai kubu kuat tradisi," jelasnya.
 
PPBM ditubuhkan oleh Mahathir dan Muhyiddin bertujuan menentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan BN pada pilihan raya umum akan datang.
 
Mengulas lanjut, Syed Saddiq berkata, kebanyakan ahli PPBM didapati tidak pernah menyertai mana-mana parti sebelum ini.
 
"Setakat ini, pihak kami sudah edarkan sehingga 200,000 borang dan kami masih terima pendaftaran secara atas talian.
 
"Bila semua borang sudah dikumpulkan kami akan umumkan jumlah sebenar ahli," tambah beliau.
 
 

PAS belum bincang untuk bergabung dengan parti lain - Mohd Amar

Posted: 04 Oct 2016 08:04 AM PDT

ANTARAPOS.COM

 
Post PicKOTA BHARU: PAS belum mengadakan sebarang perbincangan untuk bergabung dengan parti lain sebagai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), kata naib presidennya Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

Mohd Amar berkata walaupun parti itu memberi peluang kepada Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin berucap di pentas mereka pada satu ceramah di Kemaman, Terengganu baru-baru ini, ia bukanlah petanda bahawa PAS dan PPBM akan bergabung.

"Kami tak jawab apa-apa, tak ada perbincangan lagi (untuk bergabung dengan PPBM). Baru duduk atas pentas sama sahaja. Orang kata 'don't read too much'," katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Persidangan Pendidikan Tinggi Kelantan di sini, Selasa.

Muhyiddin sebelum ini berucap di pentas PAS pada satu ceramah yang diadakan di Kemaman, Terengganu dan turut mencadangkan supaya satu bentuk kerjasama dapat dijalinkan secara rasmi dalam Pakatan Harapan khususnya dengan PAS bagi mewujudkan gelombang perubahan besar ke arah pembentukan kerajaan baru pada PRU14 akan datang.

Muhyiddin turut dipetik sebagai berkata PPBM bersedia untuk bersama-sama dalam apa keadaan sekali pun dan optimis segala perbezaan yang ada di antara parti serta perkara berbangkit dapat diselesaikan melalui rundingan secara terperinci.

Dalam pada itu, Mohd Amar sekali lagi mengulangi pendirian parti itu yang menutup pintu rundingan dengan DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah).

"DAP dan Amanah memang itu keputusan parti, kita tak akan berunding dan tak berbincang apa-apa (dengan DAP dan Amanah). Orang lain kita 'open' tapi belum ada perbincangan rasmi dengan siapa-siapa," katanya.


Mustahil Pas akan bertahaluf dengan rakan DAP, tegas Pemuda Amanah

Posted: 04 Oct 2016 08:01 AM PDT

ARIF ATAN

Pakatan HarapanPakatan Harapan


Pakatan Harapan harus bijak membaca hala tuju politik Pas dan mengambil iktibar daripada pengkhianatan parti itu terhadap kepercayaan rakyat sebelum ini, kata Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional, Faiz Fadzil.

Menurutnya, rakyat mulai sekarang perlu diberi pemahaman untuk menyokong perjuangan Pakatan Harapan dalam membela rakyat dengan meninggalkan sama sekali Pas yang pernah memusnahkan blok pembangkang, Pakatan Rakyat.

"Pas terang-terang menolak untuk bertahaluf dengan DAP. Mustahil pada masa sama mereka akan bertahaluf dengan rakan tahaluf DAP pula termasuk Amanah dan PKR," tegasnya merujuk kepada kenyataan Timbalan Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi yang sanggup kehilangan DAP sebagai rakan politik parti itu.

Khalil dalam ucapannya di Himpunan Pemuda Islam Terengganu (Himpit) 2016, di Kemaman, 30 September lalu berkata, Pas lebih sayangkan Islam daripada rakan politik walaupun pihak lain menganggap tindakan parti itu memutuskan hubungan dengan DAP sebagai tidak cerdik.

Sehubungan itu, Faiz menyeru semua parti pembangkang dalam koalisi Pakatan Harapan yang komited untuk menggantikan BN sebagai kerajaan alternatif pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) supaya mengambil serius kenyataan terbaharu Khalil berkenaan.

"Kenyataan tersebut menggambarkan bahawa pertembungan tiga penjuru tidak dapat dielak. Jika Pakatan Harapan dapat bersatu hati dan komited dengan tawaran terbaik kepada rakyat, saya percaya rakyat akan dapat memilih calon yang mewakili Pakatan Harapan.

"Mereka itu sama ada Amanah, PKR atau DAP dalam PRU14 dan menolak calon BN serta Gagasan Sejahtera anjuran Pas. Oleh itu, masa yang semakin suntuk ini harus Pakatan Harapan gunakan untuk menyusun strategi dan merangka polisi bersama yang terbaik untuk ditawarkan kepada rakyat," ujarnya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut mengenai pendirian politik Pas, Faiz menyifatkan Pas hanya bergantung kepada isu pindaan Akta 355 untuk menyambung nyawa Umno-BN yang sudah pasti akan dimanipulasi atas sentimen sempit agama.

"Persempadanan semula yang menyaksikan pertambahan pengundi mengikut kaum bagi sesuatu bahagian pilihan raya akan dijadikan mainan politik Umno-BN dengan cara memanipulasi sentimen perkauman.

"Permainan politik sebegini amat merbahaya kepada masa depan negara kerana boleh mencetuskan permusuhan kaum dan negara pula akan terus diperintah oleh kleptokrasi," tegasnya lagi.

Sambutan hangat Jelajah 1MDB , PKR Pahang rakam penghargaan

Posted: 04 Oct 2016 07:58 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
 
 
Dr Mahathir di program jelajah 1MDB peringkat negeri PahangDr Mahathir di program jelajah 1MDB peringkat negeri Pahang


Sambutan kira-kira 5,000 warga felda menerusi penganjuran siri Jelajah 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membuktikan tuntutan reformasi masyarakat luar bandar terhadap sistem pentadbiran negara, pada masa kini.

Pengarah Komunikasi Keadilan Pahang, dalam satu kenyataan hari ini mengucapkan tahniah dan syabas kepada MPN Pahang serta Keadilan Cabang Bera selaku tuan rumah
majlis itu.

"Program Jelajah 1MDB peringkat negeri Pahang yang telah diadakan pada 02 Okt 2016 di Simpang Kepayang amat Berjaya dengan cemerlang," katanya.

"Ribuan terima kasih tidak terhingga kepada semua jentera yang terlibat termasuk dari luar kawasan Bera, kepada semua pihak yang telah memainkan peranan mempromosikan program ini sehingga mendapat sambutan yang di luar jangkaan.

"Tanpa kerjasama semua pihak, kami yakin program ini tidak akan berjaya,"
Kepada sekelian yang hadir beliau menyampaikan penghargaan atas sokonagn semua.

"Juga saya ucapkan kepada semua yang sudi meluangkan masa untuk bersama-sama di dalam program ini dengan harapan semoga program ini memberi manafaat kepada kita bersama di dalam melakar perubahan," katanya.

Beliau berharap misi tawan felda, tawan Pahang seterusnya mengambil alih Putrajaya akan tercapai dengan berkat usaha gigih dan penyatuan kita bersama.

"Ketepikan perbezaan, hampiri persamaan, Insya Allah, kita berjaya," katanya

Sementara itu Timbalan Presiden PKR, Dato' Seri Mohamed Azmin Ali ketika berucap di majlis itu berkata, masyarakat felda yang sinonim dengan pentadbiran Umno-Barisan Nasional (BN) kini berani menghadiri program pembangkang.

"Momentum ini menjadikan kita terus optimis melakukan perubahan dengan syarat rakyat perlu berani bangkit dan bangun membawa perubahan.

"Walapupun Umno akan lakukan apa sahaja untuk mematikan perjuangan dan perubahan ini tetapi mereka tidak boleh menghalang sejarah yang sedang tercipta," katanya.

Hadir sama, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah juga pimpinan tinggi pembangkang.

Rata-rata program berlangsung di Simpang Kepayang, di sini menyaksikan kehadiran golongan muda dan turut menarik kehadiran anak-anak tempatan.

Bera dianggap sebagai salah satu kubu kuat bagi Umno, selain penyandangnya, Datuk Seri Ismail Sabri dipilih sebagai Menteri dalam kabinet Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Bagaimanapun, Mohamed Azmin optimis pola pengundian masyarakat felda khususnya di Bera boleh berpihak kepada komponen pembangkang susulan pelbagai skandal kewangan Perdana Menteri.

"Untuk lakukan perubahan ini bukan menteri kita tetapi rakyat berkuasa, malahan maruah negara ini terletak pada kuasa perubahan rakyat," katanya.

Jamal 'badut Umno' yang mengarut, kata Rafizi

Posted: 04 Oct 2016 07:45 AM PDT

 MALAYSIA DATELINE
 
 
Rafizi menafikan dakwaan Jamal bahawa beliau terbabit dalam memberikan maklumat berkaitan pembabitan Bersih dengan  IS dan Daesh.Rafizi menafikan dakwaan Jamal bahawa beliau terbabit dalam memberikan maklumat berkaitan pembabitan Bersih dengan IS dan Daesh.Datuk Jamal Md Yunos dianggap sebagai 'badut Umno' oleh Naib Presiden PKR Rafizi Ramli ekoran dakwaan kononnya beliau adalah antara individu yang memberikan maklumat berkaitan dengan pembabitan Bersih dengan aktviti IS dan Daesh.

"Saya tidak tahu apa yang Jamal cakap. Saya tidak tahu menahu dan tidak berminat untuk ambil tahu.

"Jamal seorang yang mengarut. Siapa yang melayan Jamal akan sama-sama mengarut macam Jamal.

"Jamal adalah badut paling besar dalam Umno. Setiap hari pimpinan Umno pening kepala bagaimana nak matikan badut yang makin tidak lucu ini," ujarnya dalam satu kenyataan petang ini.

Ahli Parlimen Pandan itu juga berkata, beliau tidak pernah mengenali Pengerusi NGO Malaysia merangkap Ketua Umno Bahagian Sungai Besar yang popular mengetuai kumpulan geng Baju Merah itu secara peribadi.

"Saya tidak pernah kenal Jamal. Saya tidak pernah bercakap dengan Jamal. Saya tidak pernah berhubung dengan Jamal. Saya tidak pernah bertumbuk dengan Jamal. Saya tidak pernah pun makan ikan bakar Jamal.

"Jamal mengarut, sebab itu jawabnya juga mesti mengarut. Melayan Jamal adalah membuang masa, saya tidak faham kenapa media sibuk mengejar Jamal.

"Sekarang Jamal sudah rasa dia selebriti, kan dah susah kita," ujarnya sinis.

Jamal hari ini hari ini menfailkan laporan untuk menyerahkan dokumen diperolehnya sebagai lanjutan daripada dakwaannya dalam sidang media Rabu lalu bahawa Bersih 5 terbabit dengan IS dan Daesh.

Dalam sidang media diadakan hari ini di hadapan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Jamal mendedahkan bukti Bersih 5 diserapi anasir IS dan Daesh sebahagian sumber maklumat diperolehnya daripada Rafizi.

Khaled lemah kawal perhimpunan rakyat, kata Mat Sabu

Posted: 04 Oct 2016 07:39 AM PDT

MALAYSIA DATELINE
Mohamad SabuMohamad SabuPresiden Amanah Mohamad Sabu melahirkan rasa kesalnya dengan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khaled Abu Bakar dakwanya, melepaskan tanggungjawab menjaga perhimpunan rakyat yang membabitkan dua kumpulan antara peserta Konvoi Bersih 5 dan Geng Baju Merah, Sabtu lalu.

Beliau berkata pihak polis bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan, memelihara keamanan sama ada rakyat ataupun negara,

"Sebarang himpunan untuk mengisytiharkan ianya haram, untuk menyuraikan ataupun membenarkan, ianya di tangan polis. Pihak polis lah yang berkuasa.

"Jikalau peserta perhimpunan tidak berpuasa hati dengan pihak polis, akhirnya mereka bertarung di mahkamah untuk mendapat kebenaran.

"Selama ini, tidak ada mana-mana pihak menyuraikan himpunan pihak lain, tetapi kebelakangan ini, saya amat kesal, Ketua Polis Negara melepaskan tanggungjawab menjaga perhimpunan rakyat.

"Sebaliknya pihak Baju Merah menentukan sama ada perhimpunan itu haram atau halal, menyuraikan suatu kumpulan yang lain di tangan Baju Merah,' dakwanya.

Tan Sri Khaled Abu BakarTan Sri Khaled Abu BakarBeliau mempersoalkan Khaled yang dianggap lemah melaksanakan kuasa polis sedia ada dalam peruntukan undang-undang.

"Kenapa Ketua Polis Negara begitu lemah sekarang ini, untuk menjaga keamanan, menegakkan perlembagaan, melindungi sekelian rakyat dibawah kuasa polis. Bukan mana-mana pihak, berhak menyuraikan himpunan mana-mana pihak.

"Apa yang berlaku di Teluk Intan baru-baru ini melambangkan kelemahan Ketua Polis Negara dan Polis DiRaja Malaysia.

"Saya mengharapkan pihak polis memperbaiki keadaan mereka, sebaliknya menjadi pelindung kepada rakyat yang bertindak secara tangan kosong, himpunan aman, perarakan, semua itu hendaklah dilindungi oleh pihak polis.

"Jikalau ada kesalahan di sudut undang-undang, pihak polis boleh mengambil tindakan dan mendakwa mereka di Mahkamah yang selama ini berjalan, kedaulatan undang-undang itu.

"Apa yang berlaku di Teluk Intan, baju merah cuba menyuraikan baju kuning, satu tindakan permulaan malapetaka keamanan Malaysia.

"Polis bertanggungjawab sepenuhnya keadaan yang berlaku sekarang dan pada masa akan datang," katanya.
Pada Sabtu lalu, berlaku kekecohan membabitkan dua kumpulan antara penyokong Baju Merah dan Baju Kuning di Teluk Intan.

Bagaimanapun pihak polis didakwa membiarkan tindakan geng Baju Merah tanpa melakukan sebarang tindakan biarpun menyedari perbuatan kumpulan itu melanggar undang-undang dalam perhimpunan diadakan.

Keluar parti: Veteran ingatkan UMNO tidak perlu susui kera di hutan

Posted: 04 Oct 2016 07:35 AM PDT

ASTRO AWANI

Keluar parti: Veteran ingatkan UMNO tidak perlu susui kera di hutan
Bekas Senator Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor membuat keputusan keluar daripada UMNO pada Ahad demi mempertahankan prinsip perjuangannya yang ingin membawa perubahan terhadap negara. - fotoBERNAMA / Fail
 

KUALA LUMPUR: UMNO diingatkan agar tidak terus mengangkat dan memberi peluang kepada individu yang kembali kepada parti setelah memburuk-burukkan parti dan kepimpinan ketika di luar UMNO.

Setiausaha Veteran UMNO Malaysia Datuk Mustapha Yaakub berkata banyak peluang diberikan kepada golongan itu, termasuk tempat, habuan dan pangkat.

"Tindakan itu sekaligus menafikan tokoh-tokoh yang setia kepada UMNO yang juga berkelayakan. Cukuplah dengan tindakan membalas budi yang boleh merugikan parti seperti itu.

"Susuilah anak yang di pangkuan dahulu. Mereka lebih berhak untuk mendapat kasih sayang daripada kera di hutan," katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Mustapa juga menegaskan bahawa UMNO tidak menanggung sebarang kerugian jika ada anggota yang memutuskan untuk keluar daripada parti itu.

Semalam, bekas Senator Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor membuat keputusan keluar daripada UMNO demi mempertahankan prinsip perjuangannya yang ingin membawa perubahan terhadap negara ini.

"Kalau Timbalan Presiden (Tan Sri Muhyiddin Yassin) boleh dipecat dan Naib Presiden (Datuk Seri Mohd Shafie Apdal) boleh keluar UMNO, maka siapa sangat (Mohamad) Ezam yang perlu dirasai kehilangannya?.

"Biarlah dia keluar. Malah lagi ramai orang seperti (Mohamad) Ezam yang keluar UMNO lebih baik," kata Mustapha.

Beliau berkata UMNO lebih selamat dengan keluarnya 'golongan parasit yang menjadi duri dalam daging dalam parti', kerana berdasarkan pemerhatian Veteran UMNO, jelas bahawa tindakan mereka yang keluar parti bukan kerana prinsip perjuangan tetapi prinsip peribadi. -- BERNAMA

Helikopter Terhempas Di Sekolah Tawau

Posted: 04 Oct 2016 07:31 AM PDT

Oleh: STEPHANIE LEE 
 
 
 
 
KOTA KINABALU: Sebuah helikopter tentera bersama 14 orang penumpang terhempas di atas bumbung bangunan sebuah sekolah di Tawau pada pagi Selasa.

Kejadian itu dilaporkan berlaku pada kira-kira pukul 9.11 pagi di Sekolah Menengah Balung.

Ketua Polis Daerah Tawau, Asisten Komisioner Fadil Marcus mengesahkan kejadian itu namun berkata pihaknya masih mengumpul maklumat.

"Ia masih tidak jelas mengenai insiden itu buat masa ini, belum diketahui mengenai berapa ramai yang cedera," katanya.

Difahamkan pelajar dan beberapa kakitangan tentera udara mengalami kecederaan ringan dalam kejadian itu tetapi butirannya masih samar.

Helikopter itu dilaporkan dalam perjalanan ke Semporna sebelum berlepas dari lapangan terbang Tawau ketika juruterbang hilang kawalan ke atas pesawat.

Aplikasi Amar Jais mudahkan orang awam salur aduan

Posted: 04 Oct 2016 07:26 AM PDT

HARAKAHDAILY


 


KUALA LUMPUR: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) melancarkan Aplikasi Amar JAIS bagi memudahkan orang awam menyalurkan maklumat dan aduan.

Pengarah Jais, Datuk Haris Kasim, berkata aplikasi itu diwujudkan bagi mengeratkan perhubungan maya mesra pengguna secara interaktif dan berinformatif.

"Diseru pegawai Jais mahupun imam, nazir dan pegawai masjid memuat turun aplikasi ini supaya mudah menghantar maklumat terus kepada penguatkuasa Jais dan tindakan dapat dijalankan segera.

"Aplikasi ini turut memberi maklumat undang-undang syariah serta mengambil alih peranan 'blasting' secara berbayar kepada 'push notification' percuma yang tidak memerlukan kos oleh jabatan," katanya dipetik SelangorKini.

Beliau berkata demikian selepas Himpunan Bulanan Jais di Dewan Muktamar Jabatan Kehakiman Syariah Selangor (JAKESS), di Shah Alam, hari ini.

Walau bagaimanpun, katanya, aplikasi itu bukan untuk semua jenis aduan seperti masalah rumah tangga tetapi ia lebih kepada kemasyarakatan.

"Aplikasi ini lebih fokus kepada aduan amar maaruf nahi mungkar dan mencegah kemungkaran seperti berlaku pencegahan daripada segi pandangan Islam, ajaran sesat dan khalwat.

"Perkara seperti ini jarang kita terima laporan kerana ia bergerak tersembunyi.

"Jadi dengan kerjasama orang awam yang mendapat maklumat tersebut disaran menggunakan aplikasi ini dalam berkongsi maklumat untuk kita mencegah daripada terus berleluasa," katanya.

Aplikasi itu juga dijangka melonjak Jais selangkah ke hadapan mendahului negeri lain dalam memanfaatkan teknologi ICT masa kini selari dengan matlamat Kerajaan Negeri ke arah 'Smart Selangor'.

Laman web rasmi JAIS dan e-Syurtoh Bahagian Pengurusan Penguatkuasaan JAIS adalah pautan yang turut disertakan dalam aplikasi tersebut.

Dengan adanya dua pautan penting itu memudahkan anggota penguatkuasa membuat sebarang tugasan dan interaksi.

Dalam majlis sama, Jais turut melancarkan Ikonografi bergerak bahagian penguatkuasaan bagi mempromosikan dan memaparkan sejauh mana mereka menjelajah dalam melaksanakan tugas.

Ikonografi bergerak itu diperluas bagi menyedarkan dan mendorong masyarakat bersama menegakkan ajaran Islam dalam diri masing-masing

Pencemaran: Loji Semenyih ditutup kali keempat

Posted: 04 Oct 2016 02:32 AM PDT

SALMIYAH HARUN 


 


KUALA LUMPUR: Loji rawatan air Semenyih terpaksa ditutup semula buat kali ke-4 pada jam 10 pagi ini akibat pencemaran bau yang berpunca daripada premis di Sungai Lalang, Semenyih.

Ekoran ini, beberapa daerah dan kawasan akan mengalami gangguan bekalan air iaitu di Daerah Hulu Langat (Bangi, Bukit Mahkota, Kajang, Semenyih dan Rincing), Daerah Kuala Langat (Morib, Banting, Bandar Saujana Putra, Bandar Rimbaya dan Teluk Panglima Garang),  Daerah Petaling (USJ1-27, Puchong, Seri Kembangan dan Serdang), dan Daerah Sepang Putrajaya, Cyberjaya, Bandar Nusa Putra, Putra Height, Pulau Meranti, Kota Warisan, Bandar Bukit Puchong dan Sg Merab).

Menurut Syabas di dalam kenyataannya, mereka telah mengenal pasti punca pencemaran di Sungai Semenyih akibat daripada sebuah premis yang terletak di Batu 22 1/4 Jalan Sungai Lalang Semenyih.

Jabatan Alam Sekitar, Lembaga Urus Air Selangor dan Majlis Perbandaran Kajang masing-masing akan mengambil tindakan tegas ke atas pengusaha tersebut.

Menurut Syabas bantuan air kecemasan akan dihantar dengan lori tangki ke kawasan-kawasan yang mengalami gangguan bekalan air.

Bagaimanapun pengguna di minta mendapatkan maklumat terkini di www.syabas.com.my atau menghantar sms ke alamat premis 15300 untuk mendapatkan bantuan bekalan air kecemasan.

Jumaat 30 September baru-baru ini bekalan air di beberapa kawasan kembali pulih setelah seminggu menghadapi gangguan air, dan hari ini sekali lagi penduduk terpaksa berdepan dengan masalah gangguan air buat kali keempat.

Notis gangguan ini telah menjadi viral di 'group whatapps' dan masing-masing penduduk melahirkan rasa kecewa kerana terpaksa berhadapan masalah ini lagi sekali. - HARAKAHDAILY

‘Hantu dalaman’ membuka jalan kepada PATI?

Posted: 04 Oct 2016 02:31 AM PDT

pati-sivakumar

Oleh V. Sivakumar


Kerajaan gagal menguruskan sumber manusia negara secara bijak. Ia mengakibatkan jutaan pekerja asing telah membajiri negara ini. Sehingga hari ini, kerajaan tidak mempunyai satu jalan penyelesaian yang konkrit bagi mengatasi masalah sumber manusia yang dihadapi.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa ramai di kalangan penganggur di negara ini terlalu memilih kerja.
Tetapi, itu tidak boleh dijadikan sebagai satu alasan untuk melambakkan pekerja asing di tanah air ini.

Dalam keadaan wujud pengangguran yang ketara di negara kita, pekerja-pekerja asing pula dengan mudah dapat menembusi pasaran buruh. Keadaan ini boleh menghancurkan pembangunan sosio-ekonomi negara apabila majikan-majikan lebih suka menyusukan kera di hutan.

Kerajaan kita tidak mempunyai kawalan dan pengawasan yang baik untuk menghalang kemasukan pekerja asing terutamanya mereka yang datang ke negara kita secara haram.

Ada sumber-sumber yang mengatakan bahawa negara kita mempunyai lebih kurang 4 juta pendatang asing tanpa izin (PATI).

Bagaimana begitu ramai orang asing memasuki negara kita secara haram, sedangkan kita mempunyai banyak agensi pelaksana seperti Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Jabatan Imigresen dan macam-macam lagi?

Adakah kerajaan Malaysia terlalu cuai atau sengaja membenarkan mereka ini memasuki negara kita dengan agenda tertentu? Kehadiran jutaan pendatang asing di negara kita adalah amat membimbangkan. Kemasukan mereka secara tidak terkawal adalah amat membahayakan keselamatan rakyat Malaysia.

Kerajaan Barisan Nasional pula berpura-pura 'tidur' dalam hal ini. Apabila seorang PATI berjaya melangkah masuk negara kita, ini bermakna dia telah berjaya membutakan semua agensi-agensi penguatkuasa yang telah diberi kewajiban untuk menjaga ibu pertiwi ini. Bukankah kedaifan ini amat memalukan serta menjatuhkan imej negara?

Kerana rasuah negara kita sedang menuju kepada kehancuran. Saya percaya rasuah juga merupakan punca utama kemasukkan PATI yang begitu ramai di negara kita. Pegawai-pegawai yang melakukan rasuah telah gagal melaksanakan tanggungjawab mereka. Kerajaan Barisan Nasional yang lemah pula sentiasa menafikan amalan rasuah di dalam agensi-agensi penguatkuasa. Akhirnya segala-galanya telah rosak dan rakyat pula terseksa.

Sepanjang tahun 2001 sehingga 2015 seramai 4545 orang majikan telah ditangkap atas kesalahan menggaji pekerja asing tanpa permit kerja. Seramai 347 orang majikan telah didakwa di mahkamah dan didapati bersalah kerana menggaji pekerja asing sepanjang tahun 2010 hingga 2015.

Menghukum majikan yang tidak menghormati atau mengikuti undang-undang negara adalah satu perkara yang perlu dilakukan. Tetapi, persoalanya, siapakah yang membenarkan PATI memasuki negara kita? Saya percaya mereka ini berjaya memasuki negara kita dengan kerjasama dan bantuan daripada 'hantu-hantu dalaman'. – Roketkini.com

* V.Sivakumar merupakan Ahli Parlimen Batu Gajah merangkap Timbalan Pengerusi DAP PerakBelanjawan 2017: Pakatan Harapan gesa potong peruntukan Jabatan Perdana Menteri

Posted: 04 Oct 2016 01:14 AM PDT

dr-zul-lct

Oleh Syazana Hasanudin


KUALA LUMPUR: Pakatan Harapan mendesak kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak untuk memotong peruntukan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dalam Belanjawan Persekutuan 2017 yang akan dibentang pada sidang Parlimen akan datang.

Perkara itu dinyatakan dalam sidang akhbar oleh Pengarah Pendidikan Politik DAP, Liew Chin Tong dan Pengarah Strategi Parti Amanah Negara, Dr. Dzulkefly Ahmad yang diadakan di ibu pejabat DAP pagi tadi.

Mereka menjelaskan bahawa 'slush fund' iaitu dana pembangunan mengikut budi bicara yang diperuntukkan untuk JPM dalam belanjawan-belanjawan sebelum ini adalah terlalu tinggi dan tidak pernah wujud sebelum zaman pemerintahan Najib Razak.

Ujar mereka, dana itu disalurkan kepada beberapa hal yang tidak jelas yang disebut sebagai Program Pembangunan, Penyelarasan Program Pembasmian Kemiskinan, Projek-projek Kecil, projek Khas, Projek Mesra Rakyat dan Dana Fasilitasi.

"Perdana Menteri mempunyai kuasa mutlak ke atas cara membelanjakan dana itu, malah kesemua program itu melibatkan dana bernilai billion ringgit. Butiran perbelanjaan itu pula tidak diumumkan kepada Ahli Parlimen mahupun rakyat.

"Memandangkan kuasa Parlimen semakin dikurangkan oleh parti pemerintah akhir-akhir ini, butiran perbelanjaan itu juga tidak disemak atau diaudit oleh pihak berwajib," jelas Chin Tong.

Pada masa sama, Dr. Dzulkefly menjelaskan bahawa ekonomi yang semakin mencabar gara-gara ketidakstabilan pasaran dunia akan menyebabkan kerajaan terpaksa memotong lebih banyak peruntukan dalam belanjawan akan datang.

Namun, katanya, kerajaan perlu mensasarkan Jabatan Perdana Menteri dan bukannya memotong peruntukan kepada sektor melibatkan rakyat seperti kesihatan, pendidikan dan hal ehwal kebajikan.

Chin Tong kemudian menambah, walaupun hanya 19 peratus dari Belanjawan 2016 diperuntukkan untuk perbelanjaan pembangunan, tetapi dari jumlah itu, JPM sahaja telah mengambil peruntukan sebanyak 27.5 peratus, jauh lebih banyak dari sektor lain.

"Pada tahun terakhir Tun Abdullah menjadi Perdana Menteri, JPM hanya memperoleh peruntukan sebanyak RM7 bilion. Namun, sejak Najib memegang kuasa, jumlah itu naik hampir tiga kali ganda, iaitu sebanyak RM20 bilion pada 2016," katanya.

Dr. Dzulkefly turut menggesa kerajaan BN pimpinan Najib tidak lagi membuat kesilapan sama dengan membazirkan wang rakyat untuk projek-projek yang dipalit skandal, seperti projek pembangunan 1MDB Tun Razak Exchange (TRX) dan Bandar Malaysia.

"Memang pilihan raya sudah semakin dekat, tetapi kita harap Najib tidak membuat belanjawan yang populis seperti sebelum ini dan akhirnya membebankan rakyat. Mereka harus buat keputusan yang betul," katanya. – Roketkini.com


Beri kontrak kepada adik-beradik, 2 pegawai disiasat SPRM

Posted: 04 Oct 2016 01:04 AM PDT

MALAYSIA GAZETTE
 Dua pegawai kanan di sebuah agensi kerajaan di Sabah ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki menyalahgunakan kuasa dengan monopoli dan memberikan projek-projek jabatan itu kepada sanak-saudara mereka.

Kedua-dua mereka yang berjawatan pengarah dan timbalan pengarah, masing-masing berusia 54 dan 51 tahun itu ditahan di pejabat mereka di Kota Kinabalu, Sabah, kira-kira 9.15 pagi tadi.

Turut dirampas wang tunai bernilai lebih kurang RM3 juta yang disimpan dalam peti besi di pejabat salah seorang pegawai kanan tersebut.

Sumber berkata, kedua-dua mereka mengendalikan projek-projek pembinaan infrastruktur asas bernilai RM3.3 bilion sejak tahun 2010 telah monopoli kesemua projek dan diserahkan kepada adik-beradik mereka.

Projek-projek bernilai RM3.3 bilion itu hanya melibatkan peruntukan oleh Kerajaan Pusat, tidak termasuk kerajaan negeri.

Perbuatan mereka ini telah menutup peluang kontraktor-kontraktor lain.

Penyalahgunaan kuasa itu dipercayai berlaku sejak tahun 2010 sehingga kini, kata sumber.

SPRM dipercayai telah membuat beberapa siri serbuan termasuk di agensi berkenaan dan syarikat-syarikat kontraktor terlibat.

Siasatan awal SPRM mempercayai mereka telah mengumpul kekayaan melebihi RM50 juta.

Mereka ini sedang disiasat di bawah Seksyen 17(a), Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Seksyen 165 Kanun Keseksaan dan Akta Pengubahan Wang Haram. - MalaysiaGazette


Mukhriz tolak 'pinangan' Annuar Musa untuk sertai UMNO

Posted: 04 Oct 2016 01:03 AM PDT

Azyyati Ahmad, Astro Awani
Mukhriz tolak 'pinangan' Annuar Musa untuk sertai UMNO
Datuk Seri Mukhriz Mahathir menolak jemputan daripada Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa (kanan) untuk menyertai semula parti.
KUALA LUMPUR: Naib Presiden Parti Bersatu Pribumi Malaysia (PPBM) Datuk Seri Mukhriz Mahathir menolak jemputan daripada Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa untuk menyertai semula UMNO.

Bekas Menteri Besar Kedah itu berkata hari ini, beliau tidak berminat dengan tawaran tersebut sekalipun jika ia datang dari Presiden UMNO.

"Saya tak tahu nak tergelak atau terkejut. Yang pasti, saya dipecat, bukan meletak jawatan.

"Kalau sebelum ini Presiden pernah menawarkan jawatan Timbalan Menteri dan kemudian menteri penuh, itu pun saya tolak, apatah lagi tawaran dari ketua penerangan," katanya kepada pemberita di Wisma AMANAH Negara di sini pada Selasa.

Beliau yang ditemui pada sidang media bersama Parti Amanah Negara (AMANAH) menambah, beliau akan terus bersama PPBM.

Annuar pada Isnin menjemput Mukhriz, bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas ahli UMNO lain yang dipecat daripada parti supaya kembali menyertai mereka.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan penulis blog Raja Petra Kamarudin bahawa bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini mahu anaknya itu menjadi perdana menteri.

Annuar memberi contoh tindakan veteran UMNO Tengku Razaleigh Hamzah yang menyertai semula parti itu walaupun pernah meninggalkannya dan membentuk Semangat 46.

Mukhriz dan Muhyiddin dipecat pada Jun lalu kerana mempersoalkan kepimpinan parti dalam isu berkaitan syarikat kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hadi jadi mursyidul, Tuan Ibrahim pangku presiden Pas

Posted: 04 Oct 2016 12:46 AM PDT

 
 Abdul Hadi Awang

Abdul Hadi Awang


Siapa Mursyidul Am Pas yang baharu masih menjadi teka-teki?

Sejak Allahyarham Datuk Haron Din meninggal dunia di Amerika Syarikat jawatan spritual parti Pas itu dipangku oleh timbalannya, Datuk Ahmad Yakob.

Bagaimanapun, Ahmad yang juga Menteri Besar Kelantan menyatakan tidak mahu jawatan berkenaan dan lebih selesa kekal sebagai timbalan.

Walaupun penolakan Ahmad itu sebagai alasan sebagai orang beragama yang tidak berebut jawatan seperti kata Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan tetapi ramai melihat Ahmad belum lagi sesuai menjawat jawatan berkenaan.

Bukan tidak layak tetapi ramai melihat calon paling sesuai selepas Haron ialah Presiden Pas sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Jawatan itu penting kepada parti Pas kerana ia menjadi rujukan hidup kepada ahli dan hala tuju Pas mendepani cabaran semasa.

Menurut sumber, selepas tokoh agama dan politik seperti Allahyarham Haron dan Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat, pemegang jawatan itu mesti susuk yang agak berusia, tinggi ilmu agama dan luas pengalaman politiknya.

Justeru, ramai melihat Abdul Hadi calon paling layak dan berkredibiliti.

Beliau berpengalaman dalam parti Pas - sejak zaman Amanat Haji Hadi sehingga pendekatan politik matang Pas dalam Gagasan Sejahtera hari ini.

Dalam pentadbiran, beliau sudah lama menjadi wakil rakyat dan pernah menjadi Menteri Besar Terengganu dan menjadi orang nombor dua dalam Persatuan Ulama Sedunia selepas Yusuf Al Qardhawi.

Ramai melihat kekosongan itu perlu diambil oleh Abdul Hadi sebagai individu yang banyak menggerakkan Pas daripada sudut tenaga kerohanian.

Lebih-lebih lagi dalam keadaan kesihatannya yang semakin tidak mengizinkan lagi beliau sibuk ke merata-rata tempat memenuhi tuntutan parti seperti biasa.

Dewan Ulama Pas pun dilihat tidak memberi sebarang bantahan sekiranya Abdul Hadi dilantik malah dijangka memberi sokongan sepenuhnya.

Sekiranya Abdul Hadi menjadi Mursyidul Am Pas secara otomatik jawatan presiden akan dipangku oleh timbalannya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tuan Ibrahim dan Abdul Hadi boleh memangku jawatan itu sehinggalah disahkan oleh muktamar parti akan datang, menurut sumber.

Satu lagi dengan memberi kuasa presiden kepada Tuan Ibrahim, Pas dapat dijamin mengutamakan kepimpinan ulama dan memberi ruang dan keselesaan kepada pemimpin Pas Pahang itu ruang untuk beraksi lebih banyak sekiranya menjadi pucuk pimpinan utama parti.--MalaysiaGazette


Nilai kepimpinan Umno sudah rosak'​

Posted: 03 Oct 2016 05:58 PM PDT

Mohamad Ezam Mohd Nor
Mohamad Ezam Mohd Nor 
 
 
SHAH ALAM - Bekas Senator, Datuk Mohamad Ezam Mohd Nor menyifatkan keputusannya keluar daripada Umno sebagai tepat.

Katanya, keadaan semasa dalam Umno yang didakwa kini dicemari kelompok pemimpin yang teruja membangkitkan soal jawatan, habuan dan kebendaan untuk kepentingan peribadi mengukuhkan lagi keputusannya keluar parti,

"Alhamdulillah respons amat positif (keputusan keluar Umno). Keadaan semasa dalam Umno memperkukuhkan keyakinan saya bahawa memang benarlah saya meninggalkan sebuah parti yang sudah rosak nilai kepimpinannya.

"Lihatlah reaksi awal mereka, di benak pemikiran mereka hanya soal ganjaran dan habuan peribadi. Isu pokoknya adalah OSA (Akta Rahsia Rasmi) dan rasuah, tapi mereka tidak bincangkan soal itu. Jadi, tidak hairanlah Presiden Umno paling lama dalam sejarah parti itu, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri tinggalkan Umno," katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika mengulas lanjut keputusannya keluar Umno.

Dalam pada itu, beliau belum memikirkan lagi hala tuju politiknya selepas ini dan sebarang keputusan susulan bergantung kepada reaksi sahabat dan keluarga

Ketika ditanya sejauh mana kebenaran ada usaha beberapa pemimpin membawanya masuk semula ke dalam PKR, Mohamad Ezam tidak mengulas.

Pada perkembangan sama, Mohamad Ezam memberitahu, tindakan menggunakan OSA untuk menghalang akses publik terhadap laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menambah lagi kemarahan dan kecewanya kepada kerajaan.

"Saya memang menunggu laporan penuh PAC untuk perhalusi kes 1MDB (1Malaysia Development Berhad). Ini kes besar, kita harus dan berhak tahu apa sebenarnya yang berlaku.

"Kedua, kedua kerana saya pernah didakwa, dibicara dan dipenjarakan di bawah OSA, sehingga hari ini saya satu-satunya rakyat yang pernah dibicara di bawah akta itu, tentunya saya merasa bertanggungjawab untuk pastikan OSA tidak lagi disalahgunakan untuk melindungi perasuah sepertimana dalam kes saya," katanya. 

Justeru, beliau membuat teguran terbuka bagi mendesak tindakan salah itu diperbetulkan, namun tidak diendahkan.

"Kita perlu faham betapa besarnya impak salah guna OSA dalam kes 1MDB yang menjadi perhatian dunia.  Apabila kita guna OSA untuk tutup laporan PAC, ia memberi signal paling buruk dalam prinsip transparensi urus tadbir.

"Kita mesti perbetulkan persepsi ini dan bangkit mendesak kerajaan perbetulkan tindakan salah itu," katanya.